Tanfolyami tapasztalatok 1. - Dóri és a minőségirányítás első lépcsőfoka

Dóri mindenkivel megosztja tapasztalatait a QMF-TÜV Minőségirányítási Szakember képzésről!

Minőségbiztosítás, szabványok, ISO 9001, audit, VDA, Ishikawa, 8D, Six Sigma stb. Gyakran halljuk ezeket a fogalmakat, sőt, használjuk is, (talán értjük is), de nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy ezek a fogalmak pontosan mit jelentenek. Többek között én sem tudtam. Egykori bölcsészhallgatóként nem találkoztam az egyetemi órákon a minőségirányítással és annak alapfogalmaival. A munka világában viszont folyamatosan előkerülnek. Az alapokról indulva szerettem volna elsajátítani és megérteni a minőségbiztosítást, ezért vettem részt a TEQUA Akadémia QMF- TÜV Intenzív Minőségirányítási Szakember tanfolyamán.
Bár a képzést "kezdőnek" gondoltam, a résztvevők nagy része korántsem volt ismeretlen a minőségirányítás terén. Voltak mérnökök, műszak-illetve csoportvezetők, de részt vett belső auditor, minőségirányítási koordinátor és logisztikával foglalkozó dolgozó is. Az alapfogalmak és módszerek tisztázása nekik is jól jött. Kisebb számban ugyan, de voltak hozzám hasonló "képzetlen" résztvevők is.

A 3 napos tréningen két kiváló oktató vezetett be minket a minőségirányítás rejtelmeibe. Csőke Zita, mint kohómérnök és minőségirányítási szakmérnök, auditor mesélt tapasztalatairól. Surányi Zoltán pedig mint egyik hazai SPC specialista mutatta be a minőségirányítási technikákat. Mindkét oktató élvezetes, gyakorlatias előadásokat tartott, hiteles trénerek voltak. Több éves szakmai tapasztalataiknak köszönhetően mindig érdekes, életszerű példákat, eseteket hoztak.

A minőség fogalmától, az ISO szabványértelmezésen és az auditon át a minőségirányítási technikáig jutottunk. A trénerek többször is hangsúlyozták, hogy a tanfolyam célja, hogy a résztvevők ne megtanulják, hanem értelmezzék a szabványt, illetve tudják, hogy hol és hogyan kell benne keresni. Ennek hasznát már a tanfolyam végén is érezhettem, hiszen egy-egy szakmai kérdésre egy kis utánanézéssel már én is tudtam válaszolni.
Az órák teljes mértékben interaktívak voltak, és jó hangulatban teltek. A tréninget egy tesztsorból álló vizsga zárta. A tanfolyam végi értékelés alapján a résztvevők elégedettek voltak, a képzést hasznosnak találták, melyre kollégáikat is szívesen beiskoláznák.

Én mindenképp nagyon sokat tanultam ebben a 3 napban, és a minőségirányítási alapokon túllépve, nekivágok a minőségirányítás következő lépcsőfokának!

Megtetszett a tanfolyam?

Jelentkezés

Önnek is van már tapasztalata a TEQUA tanfolyamokon, amit szívesen megosztana velünk? Kérjük írjon a tequa (kukac) tequa.hu e-mail címre és felvesszük Önnel a kapcsolatot!